vrijdag 26 december 2008

Kerstverhaal

Waarschuwing
Dit verhaal is niet geschikt voor De Jongen Die Altijd Zo Veel Biertjes Drinkt Bij Het Bridgen, De Professor en De Jongen Van Het CPB.

Voorwoord
Dit kerstverhaal van Tom Pieter is FICTIE. Dat heeft echter niet tot gevolg dat geen van de hieronder beschreven gebeurtenissen ook daadwerkelijk niet heeft plaatsgevonden.

Proloog
Het eerste team van de schaakclub Soest won met 4,5-3,5 van SOPSWEPS'29. Tom Pieter speelde een fraaie remise. De Goeroe meldde zich kort voor de wedstrijd ziek en kwam niet in actie. In feite kostte dat de ploeg uit Oud-Valkeveen de overwinning, want De Jongen Van Het CPB en De Jongen Die Altijd Zo Veel Biertjes Drinkt Bij Het Bridgen verloren kansloos. De Professor won met veel geluk. Alle andere Soppers speelden geweldig maar moesten met remise genoegen nemen. De Donateur en De Trainer waren als toeschouwer goed in vorm maar konden met zijn tweeën de nederlaag ook niet afwenden. In dat deel van de ploeg werd duidelijk de inbreng van een financieel directeur gemist.

Hoofdstuk 1
Na de publicatie van Transfer kon het niet uitblijven. Een beweging binnen SOPSWEPS'29 die zich hardop voor De Goeroe en tegen Tom Pieter zou uitspreken. Niettemin was Tom Pieter toch verrast door de heftigheid waarmee tijdens het diner de aanval op hem werd ingezet.

"Normaal lees ik de verhalen van Tom Pieter altijd met veel plezier, maar om Transfer heb ik niet een keer moeten lachen", begon De Jongen Van Het CPB. "Ik kon er geen humor in ontdekken", deed De Jongen Die Altijd Zo Veel Biertjes Drinkt Bij Het Bridgen een duit in het Zakje. "Ik ook niet", dacht De Professor hardop, en hij besloot voorlopig de hetze tegen Tom Pieter met: "Ik denk dat je dit soort stukjes eigenlijk helemaal niet zou moeten schrijven".

Tom Pieter hield zich groot maar werd er verdrietig van. Transfer was serieus bedoeld en misschien wat hard van toon geweest, maar hadden die jongens dan helemaal niet door met wat voor ragfijn spel De Goeroe bezig was? Daarom had hij humor in zijn vorige verhaal dan ook als een gepasseerd station beschouwd.

Van De Jongen Van Het CPB kon Tom Pieter de houding overigens wel begrijpen. Die was zo aardig dat hij zelfs met zijn vrouw nooit ruziemaakte. Maar van de andere leden van de vijfde colonne had hij meer steun verwacht. Hoe lang kenden ze hem nou en hoe lang De Goeroe? De enige persoon die onvoorwaardelijk in Tom Pieter bleef geloven was Joyce, de vrouw die in het verleden zelf het slachtoffer was geworden van de praktijken van De Goeroe. Hij bedacht dat hij het wel een goed idee zou vinden als Joyce ook lid zou worden van SOPSWEPS'29.

"Het is gewoon allemaal te snel gegaan met Machiel", meende De Ivoorhandelaar. "Hij is natuurlijk wel sympathiek, maar dat binnen zes maanden de hele club aan zijn voeten ligt, nee, dat slaat eigenlijk helemaal nergens op". Daarmee sloeg De Ivoorhandelaar de spijker op zijn kop. Diep in zijn hart wilde Tom Pieter zelf het populairste lid van de club zijn; of dat De Ivoorhandelaar of desnoods Arend Blafkameel dat was. Maar niet iemand die dat met maniertjes en manipulaties van alles en nog wat bereikte, terwijl hij in werkelijkheid een narcistische eikel was, met sadistische trekjes bovendien.

De Directeur voorzag problemen voor de tweede helft van de competitie en probeerde de boel ter plekke te lijmen. Hij zocht telefonisch contact met De Goeroe die direct opnam. Nu wel! Direct werden er van alle kanten luidruchtig steunbetuigingen richting de telefoon van De Directeur geroepen. "Van Harte Beterschap, hè?" En: "Wij houden wel van je, hoor…". Het werd tijd voor Tom Pieter om zijn nederlaag toe te geven. Hij zou de rest van seizoen keer op keer moeten aanhoren waarom hij geen clubkampioen was geworden. En dat wist hij zelf al een maand of drie. Omdat De Goeroe in totaal verloren stelling hem geen remise gunde en hem doelbewust door de vlag had geslagen.

Epiloog
"Ik wil best lid worden van SOPSWEPS'29, Botje, maar dan moet daar natuurlijk wel wat tegenover staan". Tom Pieter – tegenwoordig allergisch voor financiële eisen van vrouwen – voelde een koude rilling over zijn rug lopen. Zelf bij Joyce. Was hij daarom speciaal naar Groningen afgereisd? "Jaaah, ik vind het heel vervelend dat er op maandag- en dinsdagavond geen detective meer op Nederland 1 is", ging Joyce verder. "Om elf uur achterover leunen op de bank en dan lekker naar eeeh, nou ja, naar Amanda Burton of zoiets kijken. En jullie hebben toch die jongen die daar over gaat?".

De Netmanager wist niet direct met wie hij te maken had, maar na een korte introductie van Tom Pieter (Joyce, van LSG!) en wat zenuwachtig aftasten van elkaar, kwam al snel de volgende deal uit de bus: Joyce meldt zich nog voor juni aan als potentieel lid van SOPSWEPS'29, en in het nieuwe televisieseizoen elke maandag en dinsdag… Dat scheen ineens perfect in het zendermodel te passen.

***

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ach Tom,

Jij denkt dat ik ´kansloos verloor´ maar in werkelijkheid blunder ik in een gewonnen stelling. Als je het al zo moeilijk hebt met de feiten, waarom maak je het jezelf dan zo vaak zo moeilijk door je wereld bij elkaar te fantaseren?

Anoniem zei

Beste Jongen Die Altijd Zo Veel Biertjes Drinkt:

1. Er staat toch duidelijk een waarschwing boven het verhaal.

2. Ik denk helemaal niet dat jij kansloos verloor. Ik denk ook niet dat de netmanager vorige week met Joyce gebeld heeft. Ik denk ook niet dat de goeroe echt ziek was.

3. Maar er stond toch duidelijk boven het verhaal dat het ficite betreft.

Anoniem zei

Eeeh....

Ok, dat van de netmanager en Joyce was misschien een slecht voorbeeld, maar je begrijpt wat ik bedoel.

Anoniem zei

Heren, omdat fictie en werkelijkheid ongewenst door elkaar heen zouden kunnen gaan lopen in het zo ontroerende kerstverhaal van Tom Pieter, toch nog maar een klein feitje gemeld: 12 belde zelf toen wij de toestand in de wereld aan het doornemen waren(te Soest). Huiskamervraag: was dit fictie of werkelijkheid? Season greetings van El Direttore

Anoniem zei

Ah! Zien jullie nou wel dat het fictie is!

by TemplatesForYou-TFY
SoSuechtig, Burajiru